Help!: Wat te doen als je mappen voor iedereen openstaan?

Het kan zijn dat je binnen je Content Collection een of meerdere mappen hebt openstaan voor andere gebruikers of zelfs alle gebruikers. Misschien ben je hier zelf achter gekomen of heb je een mailtje van het Blackboard team gekregen dat je hier op wijst. Hier wordt uitgelegd hoe je, als je dat wilt, je rechten kunt aanpassen, zodat je jouw mappen en bestanden alleen met de gewenste mensen deelt.

Wat is het?

Het is mogelijk dat je bewust deze rechten zo hebt ingesteld (omdat je misschien met anderen wilt samenwerken aan documenten in jouw map), maar ook dat je niet alle risico’s hiervan gerealiseerd hebt. Het is overigens niet nodig/wenselijk om je map [Mijn inhoud] voor iedereen toegankelijk te maken, ook niet als je onderdelen hiervan via je portfolio wil delen met anderen. Het instellen van rechten voor de toegang tot je portfolio doe je apart via de portfoliomodule in Content System. Daar worden de rechten voor de toegang tot je portfolio specifiek voor bepaalde gebruikers door jou geselecteerd en ingesteld. Als je al rechten wilt uitdelen op bestanden zodat anderen ze kunnen bewerken, dan kun je dat beter in een submap van [Mijn inhoud] doen. De video hiernaast hoe het instellen van rechten kan gebeuren.

Hoe te gebruiken?

Als je hebt besloten om je rechten aan te passen, ga je zo te werk:

  1. Ga naar je Content Collection door op de tab “Content Collection” te klikken. Afhankelijk van bepaalde instellingen zie je meteen je eigen inhoud, of 4 andere mappen (zie ook “In mijn Content Collection zie ik eerst 4 rare mappen, wat is dit?”)
  2. Als je eerst de 4 mappen ziet, klik je op de map “users”. Als je meteen je eigen inhoud ziet, klik je in de bovenste balk op “users”

    Het knopje "users"

    Het knopje “users”

  3. Je ziet nu 1 map met je naam, klik op het ‘Machtigingen’ icoontje achter je mapnaam.

    Het knopje "Machtigingen"

    Het knopje “Machtigingen”

  4. Je ziet nu de machtigingen op jouw [Mijn inhoud]:
  5. Vink de optie ‘Openbaar’ en/of andere niet gewenste gebruikers(groepen) aan en klik op Verwijderen. Je verwijdert nu alle leesrechten van deze gebruikers. Dit betekent dat je persoonlijke mappen in [Mijn inhoud] nu niet meer openbaar op het wereldwijde web te vinden zijn;

    Jouw ingestelde rechten

    Jouw ingestelde rechten

  6. Alleen jijzelf als ‘Eigenaar’ hebt alle rechten (lezen, schrijven, beheren, verwijderen) en eventueel staan er leesrechten voor de gebruikers van je portfolio.

Meer, uitgebreidere informatie over het gebruik en inrichten van ePortfolio’s via deze Dr. Blackboard post.

Voor alle duidelijkheid: Als de machtigingen goed zijn ingesteld kan de inhoud van een persoonlijke map [Mijn inhoud] niet door anderen worden gelezen en al helemaal niet worden bewerkt. Alleen mappen van gebruikers die de machtigingen op hun map openbaar of open voor alle systeemaccounts zetten zijn zichtbaar voor anderen. Controleer zorgvuldig de machtigingen op mappen in Blackboard!

Beperkingen

  • Let goed op hoe je je machtigingen instelt, dit voorkomt misverstanden met mensen die juist wel of niet in jouw documenten zouden mogen komen.

Leave a Reply