PDF en Blackboard

Veel cursussen maken gebruik van documenten op Blackboard. Veelal worden behalve Word documenten, ook zogenaamdePDF en BlackBoard PDF documenten gebruikt. PDF bestanden kunnen toegevoegd en geopend worden op de Blackboard website, zonder dat deze eerst gedownload hoeven te worden. Dit geeft momenteel echter nog wat problemen bij enkele gebruikers.

Wat is het?

Een PDF (Portable Document File) is een bestand waarin tekst is opgeslagen als afbeeldingen. Het mooie is, dat deze teksten ook nog (met een daartoe geschikt programma) bewerkt kunnen worden alsof je bezig zou zijn in een tekstverwerker. Je bewerkt dus niet daadwerkelijk tekst, maar een afbeelding in dat geval.

Het voordeel van een PDF is dat, in tegenstelling tot Word-bestanden, je deze altijd kan openen met een versie van Adobe Reader. Bij Microsoft Office wilt het nog wel eens het geval zijn, dat een gebruiker met Office 2003 geen Office 2007 of Office 2010 bestanden kan openen. Het bewerken van een PDF kan echter alleen maar met een Adobe Reader Pro versie.

Hoe te gebruiken?

Een PDF toevoegen aan je cursus kan als een item of als een bestand. Het maakt echter geen verschil op wat voor manier het PDF bestand wordt toegevoegd aan de cursus, deze wordt altijd op dezelfde wijze geopend op de computer als een gebruiker op het bestand klikt.

Toevoegen als item:

 • Ga binnen de cursus naar een pagina waar je een item of bestand wilt toevoegen, ga naar de button ‘Inhoud bouwen’ en kies voor ‘Item’;
 • Geef het item een naam (verplicht) en eventueel nog wat tekst;
 • Bij stap 2. Bijlagen, kun je kiezen om een bestand toe te voegen (in dit geval een PDF), dit kun je doen door het bestand rechtstreeks vanuit de Content Collection te selecteren of door te bladeren in je eigen computer;
 • Als alles gelukt en naar wens is, klik je op ‘Verzenden’.

Toevoegen als bestand:

 • Ga binnen de cursus naar een pagina waar je een item of bestand wilt toevoegen, ga naar de button ‘Inhoud bouwen’ en kies voor ‘Bestand’;
  Kies een bestand (verplicht) vanuit de Content Collection of vanaf je eigen computer (in dit geval een PDF bestand);

  PDF en Blackboard uploaden vanaf pc

  PDF en Blackboard uploaden vanaf pc

 • Geef het bestand een naam (verplicht);
 • Als alles gelukt en naar wens is, druk op ‘Verzenden’.

  Beperkingen

  • Als een PDF als item wordt toegevoegd, wordt dit altijd geopend in een nieuw venster (of tabblad). Bij een bestand kan men kiezen om het bestand wel of niet te laten openen in een nieuw venster. Als deze op ‘Nee’ staat, wordt het bestand geopend in een kader op de Blackboard website.
  • Veel gebruikers hebben problemen met het openen van PDF bestanden op Blackboard. Veelal lopen de browsers vast, of crasht de computer. Het is dan ook verstandig om de bestanden eerst op te slaan op je computer, alvorens deze te openen. Om dit te doen klik je met de rechter muisknop op de link naar het bestand en kies voor ‘Bestand opslaan als…’. Er is geprobeerd dit probleem te reproduceren, helaas zonder succes. Daarom is dit momenteel dan nog de beste oplossing om dit probleem te verhelpen.
  Share

Leave a Reply