Verschillende rollen binnen Blackboard

Binnen een cursus in Blackboard bevinden zich veel gebruikers. Onder deze gebruikers vallen studenten, Verschillende rollen binnen Blackboarddocenten, systeembeheerders en anderen. Om een onderscheid te kunnen maken tussen gebruikers, worden rollen gebruikt. Elke rol heeft zo zijn eigen verzameling rechten die een gebruiker krijgt als hij/zij deze rol toegewezen krijgt.

Wat is het?

Bij het inschrijven van een gebruiker bij een cursus, kan men deze gebruiker een van de verschillende rollen toekennen. Elke rol heeft zo zijn eigen rechten, en zorgt ervoor dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen de verschillende gebruikers. Er is onderscheid te maken tussen de volgende rollen:

Cursuseigenaar
Een Cursuseigenaar stelt een cursus op, samen met een cursusleider. Deze gebruiker kan dan ook mensen inschrijven voor een cursus, echter wel alleen onder de rol student. Verder heeft deze gebruiker wel toegang tot alle secties van het configuratiescherm, maar niet tot het Grade Center.
Cursusleider
Een Cursusleider is een andere benaming voor docent. Deze gebruiker heeft toegang tot alle secties van het configuratiescherm binnen een gegeven cursus, kan gebruikers inschrijven voor een cursus en deze gebruikers ook een rol toekennen. Daarnaast kan een cursusleider ook beoordelingen geven.
Gast
Een Gast is in de regel een account voor iemand van buiten de organisatie die vanwege zijn inbreng in een cursus of organisatie toegang daartoe moet hebben. De rechten van gasten zijn zeer beperkt.
Onderwijsassistent
Deze gebruiker heeft net zoals de Cursusleider en Cursuseigenaar toegang tot alle secties van het configuratiescherm van een cursus, maar zal in geen overzicht van Cursusleiders worden weergegeven als cursusleider.
Student
Deze gebruiker heeft toegang tot alle onderdelen van een cursus, met uitzondering van het configuratiescherm.

Hoe te gebruiken?

Om een gebruiker een rol toe te kennen moet deze eerst worden toegevoegd (ingeschreven) voor de gewenste cursus. Hoe je dit kunt doen, lees je

Verschillende rollen binnen Blackboard

Verschillende rollen binnen Blackboard

op deze blog. Nadat je in de zoekmachine van Blackboard een gebruiker naar wens gevonden heeft, kun je vrij eenvoudig een rol toekennen aan deze gebruiker door in het keuzemenu Rol een van de mogelijke rollen te kiezen. Vervolgens klik je op verzenden. Het is goed om van tevoren te weten welke rechten en mogelijkheden je een gebruiker geeft als je een bepaalde rol aan deze gebruiker toekent, om misbruik te voorkomen.

Beperkingen

  • Een cursusleider en cursuseigenaar kunnen alleen maar worden verwijderd door een gebruiker met Systeem Administrator rechten;
  • Een cursuseigenaar kan mensen alleen maar inschrijven onder de rol Student voor een cursus, terwijl een cursusleider gebruikers kan inschrijven met verschillende rollen.
Share

Leave a Reply