Toetsen, enquêtes en pools

Met enquêtes kun je gegevens verzamelen van de cursisten, zoals de mening over een cursus. Met toetsen kun je de kennis van de cursisten testen. Er zijn vele mogelijkheden voor wat betreft de vragen die gesteld kunnen worden. Ook kunnen antwoorden automatisch uitgerekend worden en kunnen cijfers worden toegevoegd en in het Grade Center worden gezet. Lees hier hoe je toetsen, enquêtes en pools aan kunt maken.

Wat is het?

Toetsen

Toetsen bestaan uit sets met vragen waarvan de antwoorden worden beoordeeld om de prestaties van studenten te meten. Als een toets hier is samengesteld, worden deze geïmplementeerd in een map met inhoud om te kunnen worden uitgevoerd door studenten. De toetsresultaten kunnen worden bekeken in het Grade Center. Sommige vraagtypen krijgen niet automatisch een cijfer.

Enquêtes

Aan enquêtes wordt geen cijfer toegekend. Gebruik een enquête om gegevens te verzamelen van studenten die niet worden gebruikt voor de evaluatie van hun prestaties. Enquêtes moeten worden geïmplementeerd in een map met inhoud om te kunnen worden ingevuld door studenten.

Pools

Pools bestaan uit sets met vragen die kunnen worden toegevoegd aan een toets of enquête. Pools zijn handig voor het opslaan van vragen die je wilt gebruiken in verschillende toetsen of enquêtes.

Hoe te gebruiken?

Een cursusbeheerder kan via het configuratiescherm en vervolgens onder het kopje ’Cursustools’ kiezen voor ‘Toetsen, enquêtes en pools’.

Toets

Als je op ‘Toetsen’ klikt, krijg je een overzicht van de toetsen binnen de cursus. Het maken van een toets (knopje ‘Toets bouwen’) is niks bijzonders. Je hoeft hier alleen de naam, beschrijving en instructies van de toets op te geven. Als je op het pijltje naast een van de toetsen klikt heb je de volgende mogelijkheden:

  • Bewerken: je kunt hier vragen toevoegen of bewerken. Ook kun je hier de instellingen (zoals hierboven genoemd, bij het aanmaken van een toets) wijzigen. Dit vind je door op het pijltje naast de titel van de toets te klikken (bovenaan de pagina);

Er zijn vele mogelijke soorten vragen, zoals vragen met een automatische berekenformule.

  • Exporteren naar lokale computer: de toets inpakken (zip-bestand) en opslaan op je computer. Dit werkt op dezelfde manier als een normale download van het internet;
  • Exporteren naar Content Collection: een toets bewaren in je eigen content collection;
  • Kopiëren: er wordt meteen een tweede toets bijgezet met een nummer tussen haakjes. Op deze manier kun je heel makkelijk versies maken. Handig als je een toets wilt bewaren voor later, maar zeker ook als je twee soortgelijke toetsen wilt maken voor één examen, om bijvoorbeeld fraude tegen te gaan;
  • Verwijderen: spreekt voor zich.

Bovenaan het overzicht, naast het bouwen van een toets staat een knopje ‘Toets importeren’. Hiermee kun je de geëxporteerde bestanden, van je computer of uit je content collection, importeren, dit wordt automatisch een nieuwe toets.

Let op! Als dit een toets is die je eerder hebt gemaakt en geëxporteerd, dan komen beide als aparte toetsen in het overzicht te staan, met dezelfde naam!

Enquête & Pools

Onder enquêtes en pools vind je een vergelijkbaar overzicht als bij de toetsen. Ook heb je bij elke enquête dezelfde functionaliteiten als bij de toetsen en net als bij het bouwen van een toets kun je ook een enquête/pool bouwen. Deze kent ook dezelfde eigenschappen.

Als je vervolgens vragen gaat toevoegen zul je zien dat je hier dezelfde soort vragen kunt toevoegen als bij een toets.

Let op! Je zult op sommige plekken het woord proeftoets tegenkomen. Dit is volgens Blackboard de vertaling van een enquête. Beide begrippen worden gebruikt, maar ze betekenen hetzelfde.

Zichtbaar maken

Toets toevoegen

Zoals hierboven verteld is, zijn de ‘Toetsen, enquêtes en pools’ in het configuratiescherm te vinden onder het kopje cursustools. De meeste tools zijn voor de cursist terug te vinden in het kopje tools. Dit geldt niet voor deze tools. Deze moeten worden toegevoegd aan de cursus-inhoud.

Dit wordt verteld  aan de hand van toets, deze is het meest interessant. De enquête is vergelijkbaar en de pool kan niet rechtstreeks worden toegevoegd aan de inhoud, dit moet via een toets of enquête.

Bij het toevoegen zie je de toetsen die beschikbaar zijn; is een toets al toegevoegd dan kan deze niet opnieuw worden toegevoegd. Hier zul je dan moeten werken met een nieuwe versie (toets kopiëren).  Je krijgt vervolgens de instellingen van de toets (toetsopties), hier kun je veel handige opties instellen. Zoals het afdwingen van voltooiing, het toestaan van meerdere pogingen, een wachtwoord, tijdslimiet en of de toets zal worden meegenomen in het Grade Center (wel of geen oefentoets?).

Volgens de standaard-instellingen is de toets niet beschikbaar, dit moet je instellen bij toets opties, dit kan ook achteraf. Hierdoor wordt de toets beschikbaar voor cursisten en kan deze gestart worden. Hierbij kun je ook instellen of een mededeling moet worden toegevoegd. Op deze manier zien alle cursisten dat er een toets gepost is (en worden ze in de mededeling doorverwezen naar de cursus-inhoud en de betreffende toets).

Als je in het overzicht van de cursus-inhoud klikt op een toets, kun je deze starten. Op deze manier maak je zelf de toets. Dit is dus niet het starten van de toets voor cursisten!

Wil je de toets niet alleen in de cursusinhoud en in de bijbehorende mededeling, dan kan deze op elke pagina worden toegevoegd waar een cursuskoppeling kan worden toegevoegd.

Beperkingen

  • Met de geexporteerde toets-bestanden kun je niks buiten Blackboard, dit zijn specifieke Blackboard-bestanden. Dus je kunt niet de toets wijzigen in bijvoorbeeld Excel of Word;
  • Toetsen zijn niet zichtbaar onder tools, terwijl ze in configuratie daar wel staan. Je kunt alleen toetsen toevoegen aan de inhoud. De enige manier om ze op een andere pagina te zetten is door een link te plaatsen naar de inhoud. Het toevoegen van deze cursuskoppeling is niet overal mogelijk.
Share

Leave a Reply