Grade Center in detail

Grade Center

Grade Center

Bij Blackboard 9 zal gebruik gemaakt gaan worden van het meegeleverde Grade Center. Dit is een centrale plek op Blackboard waarbij elke docent bij een gegeven cursus de punten van zijn studenten kan invullen en bijhouden. Studenten kunnen daarnaast via het Grade Center een overzicht krijgen van hun behaalde punten/cijfers binnen een cursus.

Wat is het?

Het Grade Center is het centrale punt waar alle punten van de studenten worden bijgehouden. Het is ook de plaats waar je als docent zijnde, je studenten punten kunt geven. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan je bijvoorbeeld een concreet cijfer geven (1 t/m 10), of een score van hoeveelheid punten binnen de toets/opdracht die gehaald zijn, of simpelweg een voltooid/niet voltooid. Echter, het Grade Center kan ook punten voor je uitrekenen en automatisch toekennen. Dit alles gaat dan ook nog eens vrij eenvoudig en is snel toe te passen. Als student zijnde kun je, via “Tools”, bij een cursus je cijferoverzicht opvragen en zie je gelijk wat je gemiddelde resultaten voor de cursus zijn, welke punten je nog moet krijgen en welke punten je al hebt behaald.

Hoe te gebruiken?

Zoals bij “Wat is het?” beschreven is, is er sprake van een docenten- alsmede een studentenrol. Daarom dat we dit stuk in tweeën verdelen, een voor de docentenrol, en de andere voor de studentenrol.

Docentenrol:

 1. Ga naar een cursus die door gegeven wordt;
 2. In het configuratiescherm kun je klikken op Grade Center, dit opent een lijstje met verschillende opties binnen het Grade Center;

  Configuratiescherm Grade Center

  Configuratiescherm Grade Center

 3. Of je nu klikt op de link “Volledige Grade Center”, of je klikt op de twee >> naast “Grade Center”, je komt op dezelfde pagina uit, namelijk het Grade Center;
 4. Naast het Grade Center kan je ook klikken op “Cijfer nodig”, hierdoor krijg je een overzicht van alle toetsen en/of opdrachten die je nog moet beoordelen;
 5. Bij de links “Opdrachten” en “Toetsen”, krijg je meteen een overzicht te zien van gegeven Opdrachten en Toetsen, en zie je direct wat voor punten je studenten hiervoor gekregen hebben;
 6. In het volledige Grade Center zie je nu een overzicht van alle studenten binnen de cursus, hun gebruikersnaam, student-ID, totaal score etc.;

  Volledig Grade Center

  Volledig Grade Center

 7. Als je vindt dat een kolom in het overzicht overbodig is, klik dan op de twee neerwaartse pijltjes naast de kolomnaam (het chevron-teken) en kies voor de optie “Kolom verbergen”;
 8. Het is ook mogelijk om een kolom toe te voegen (voor bijvoorbeeld een punt van een toets of opdracht in te zetten), alleen deze kolommen kunnen uiteindelijk naast verbergen ook verwijderd worden;
 9. Als je een kolom wilt toevoegen, klik dan op de knop “Kolom maken”. Voor het maken van een kolom zijn echter wel wat gegevens vereist, zoals: Kolomnaam (verplicht), weergavenaam voor Grade Center, beschrijving, Primaire weergave (Score, Letter, Tekst, Percentage, Voltooid/Niet voltooid), Secundaire weergave (zelfde mogelijkheden als Primaire weergave), Categorie (Opdracht, Proeftoets, Toets, Discussie, Blog, Journaal, Zelf en Collegiaal), het Mogelijk maximaal aantal punten, Einddatum, en nog overige opties zoals “Kolom opnemen in berekeningen voor Grade Center” (telt het punt mee?), “Deze kolom weergeven aan studenten” (kunnen studenten dit punt zien in hun overzicht?), en of het gemiddelde voor de kolom moet worden weergegeven in Mijn cijfers;
 10. Bij het menu item “Beheren” in het Grade Center kun je kleuren toekennen aan bepaalde cijfers (groen voor voldoende, rood voor onvoldoende etc.), periodes instellen waarin je punten kunt toekennen, schema’s waarmee bepaalde scores worden vervangen met een punt (dus dat bijv. 90% score een 9 is op de cijferlijst in plaats van 90%), en kunnen de kolommen anders geordend worden;
 11. Bij het menu item “Rapporten” kun je rapporten laten samenstellen door Blackboard over het cijferoverzicht, hierin komt dan uitgebreide informatie over de voortgang van je studenten in te staan;
 12. Bij “Berekende kolom maken” kunnen kolommen worden toegevoegd welke berekeningen kunnen uitvoeren. Denk hierbij bijv. aan een kolom die van alle voorgaande kolommen het gemiddelde berekend (handig om een gemiddeld cijfer voor de cursus samen te stellen als alle andere punten gewoon meetellen);
 13. Het is ook mogelijk om bij een gegeven punt een opmerking voor de student te plaatsen. Dit doe je door naast het punt op de twee neerwaartse pijltjes te klikken, gevolgd door de keuze “Snelle opmerking”;
 14. Het is ook mogelijk om offline te werken met Grade Center. Hiermee wordt bedoeld dat de cijferlijst als een Excel spreadsheet wordt gedownload, welke vervolgens naar wens kan worden aangepast. Hiervoor is dan geen internet verbinding nodig. Vervolgens om de cijfers in Grade Center bij te werken, kunt u het Excel spreadsheet bestand weer uploaden, waarna Grade Center zich vanzelf bijwerkt. Dit kun je doen door te klikken op “Offline werken”, je krijgt dan de keuze voor “Uploaden” of “Downloaden”.

Studentenrol:

 1. Ga naar een cursus die je volgt;
 2. Klik in het linker menu op “Tools”, je ziet vervolgens rechts een venster met allerlei tools die binnen de cursus tot je beschikking staat;
 3. Mits de docent het niet heeft gedeactiveerd, klik op “Mijn cijfers”;

  Mijn cijfers

  Mijn cijfers

 4. Je ziet nu een overzicht met alle toetsen, opdrachten, blogs, journalen etc. die je voor deze cursus nog moet doen of al hebt gedaan, met het daarbij reeds gehaalde cijfer. Ook staat er hoeveel punten je maximaal had kunnen behalen. Ook overige opmerkingen die de docent bij een cijfer heeft geplaatst, zijn hier te zien;
 5. Bij elk item kun je op de “Details” knop klikken, dit geeft je een tooltip met daarin wat informatie die de docent wellicht heeft ingevuld. Onderaan de lijst staat een knop met “Pictogramlegenda”, welke een overzicht bevat van alle mogelijke pictogrammen die je in dit venster kunt tegen komen en hun betekenis.

  Grade Center voor studenten

  Grade Center voor studenten

Beperkingen

 • Docent kan niet gebruik maken van de “Tools” link in het linker menu, maar moet dit doen via het Configuratiescherm-Aanpassen-Beschikbaarheid van Tools-Mijn Cijfers;
 • Momenteel is het zo dat de tooltip van de “Details” knop bij het overzicht nog een bug bevat. Eenmaal op “Details” geklikt, blijft de tooltip in beeld en gaat niet meer weg.
Share

Leave a Reply