Cursussen zoeken

Door treffende woorden of een cursuscode in te voeren is een cursus snel gevonden. Indien dit zo door de cursusleider ingesteld, kun je een zelfinschrijving doen voor de cursus. Zo ben je binnen enkele seconden lid van een cursus.

Wat is het?

Je kunt door een cursuscatalogus bladeren en zoeken op:

  • Id;
  • Naam;
  • Beschrijving;
  • Cursusleider.

Door op het tabje ‘Cursussen’ te klikken kom je in het overzicht van de cursussen terecht. Hier zie je links een blokje voor snelzoeken, op deze manier kun je, door trefwoorden in te vullen, rechtstreeks zoeken door de cursussen. Rechts zie je een blokje met cursuscatalogus, waarin de verschillende categorieën staan vermeld. Door op deze mapjes te klikken krijg je een overzicht van de cursussen in die bepaalde categorie. Onderaan de categorieën, staat ‘Bladeren door cursuscatalogus’, via deze weg kom je op hetzelfde scherm als via zoeken.

Cursus zoeken - Zoekscherm

Cursus zoeken – Zoekscherm

Hoe te gebruiken?

Zoals hierboven aangegeven kun je zoeken op id, naam, beschrijving en cursusleider. Als je op een van deze 4 eigenschappen zoekt, kun je vervolgens aangeven hoe deze bepaalde eigenschap de zoekwoorden moet bevatten. Of dat ze overeenkomen met elkaar (gelijk aan), maar een cursus-eigenschap kan ook beginnen met de zoekterm. Als je een van deze drie aan vinkt, dan zal je altijd een zoekwoord op moeten geven. Een 4e manier is zoeken op cursussen waarbij de bepaalde eigenschap ingevuld is. Je vinkt dan ‘Niet leeg’ aan en hoeft dan vervolgens geen zoekwoorden meer in te voeren. Deze laatste optie zal waarschijnlijk niet gebruikt worden, aangezien het Blackboard van Hogeschool Zuyd erg veel cursussen bevat. Bij deze cursussen zullen de meeste van deze eigenschappen zijn ingevuld, waardoor zoeken hierop weinig effect heeft, of beter gezegd: enorm veel effect heeft.

Cursus zoeken - Zoekopties

Cursus zoeken – Zoekopties

Als je zoekt op een van de vier eigenschappen zal je in de meeste gevallen gebruik maken van ‘Bevat’. Dit geeft namelijk de grootste kans op succes. Mocht het aantal zoekresultaten te groot zijn dan kun je een van de anderen nog overwegen of de zoekterm aan passen.

Ook is het mogelijk om het aantal zoekresultaten te verkleinen door de aan te geven in welke periode de cursus werd aangemaakt. Dit kun je doen door een datum op te geven en aan te geven of de cursus voor of na deze datum aangemaakt moet zijn.

Als je op ‘Start’ hebt geklikt, verschijnt onder de bestaande categorieën (dus misschien moet je een stuk naar beneden scrollen), een tabel met alle zoekresultaten. Ook hierin zie je de eigenschappen Cursus-ID, naam, beschrijving en cursusleider(s) terugkomen.

In de kolom cursus-ID komen een aantal mogelijkheden naar voren:

  • Het cursus-ID is zwart en niet onderstreept, dit betekent ook dat je er niet op kunt klikken, wat weer betekent dat de cursus niet open is. Gasten zijn dan niet toegestaan;
  • Als het cursus-ID blauw en onderstreept is (en je er dus op kunt klikken) dan is het voor gasten beschikbaar en kan je de cursus inzien;
  • Als naast het cursus-ID een pijltje staan dan is zelfinschrijving opengezet en kan elke student zich via deze weg inschrijven.

Als de cursusbeheerder, de cursus niet langer beschikbaar maakt zal hij ook verdwijnen uit de zoekresultaten.

Via het tabje ‘Community’  bovenaan, kom je terecht bij de organisatiecatalogus. Hierin bevindt zich ook een zoekfunctie, deze werkt op eenzelfde manier.

Beperkingen

  • Je kunt bij de tijdperiode alleen voor OF na aangeven. Het zou makkelijker geweest als je een tussenperiode kon aangeven;
  • Uit ervaringen is gebleken dat het zoeken niet optimaal werkt. Het is bijvoorbeeld lastig om te zoeken op beschrijving. Tip: Vraag de cursuscode aan een collega of cursusbegeleider en zoek op cursus-ID.
Share

Leave a Reply