De Blackboard editor gebruiken

Bij het aanmaken en wijzigen van de inhoud van een item (van een cursus of organisatie) word je bijna vanzelf geconfronteerd met de Blackboard editor. Deze editor stelt je in staat om je teksten net dat beetje extra te geven om ze nog aantrekkelijker te maken.

Wat is het?

De editor is een tekstverwerker met een aantal basale functies als tekst vet maken, cursief maken, doorstrepen, etcetera. De opmaakmogelijkheden van de tekst zijn te selecteren door in de werkbalk boven de tekst het bijbehorende icoon te kiezen. Net als in Word hebben veel iconen een AAN/UIT functie. De eerste keer klikken activeert de functie en de tweede keer zet de functie uit.

Hoe te gebruiken?

De editor kan gebruikt worden nadat de volgende handelingen worden uitgevoerd:

  • Ga naar een Cursus of Organisatie;
  • Klik in het menu op Content / Inhoud;
  • Klik op het tabblad Inhoud bouwen;
  • In de kolom Maken, klik op item;
  • Bij Inhoud informatie geef je de naam van het onderwerp in en kies je eventueel een andere kleur voor de weergave van dit onderwerp;
  • Klik daarna in het tekstvak van de editor en zorg er tevens voor dat rechtsboven staat aangegeven dat de teksteditor AAN is.

Zoals in de afbeelding hiernaast al te zien is, bevat de editor een groot aantal functies die gebruikt kan worden om de tekst op te maken. De functionaliteit van een knop wordt even getoond wanneer je de muiscursor boven een knop houdt, zonder met de muisknop er op te klikken. De functie van die knop wordt dan getoond.

Het is mogelijk een document aan een item te koppelen. Dit kan met de optie Bijlagen. Bijlages kunnen toegevoegd worden vanaf de PC waar op dat moment op gewerkt wordt, of vanuit de Content Collectie.

Een andere mooie features zijn de knoppen ‘opmaak wissen’ en ‘HTML-bronmodus’. Met de knop ‘opmaak wissen’, wordt alle opmaak welke gegeven is aan de tekst in de editor (dik gedrukte letters (bold), schuine letters (italic)) ongedaan gemaakt en wordt de tekst weergegeven als zogenoemde ‘plain text’ ofwel gewoon tekst zonder speciale opmaak. Bij de ‘HTML-bronmodus’, kan men met HTML tags de tekst enigszins naar eigen hand zetten. Zo kan er een ordered list (<ol>), maar ook een unordered list (<ul>) gemaakt worden. Het is echter aan te raden geen gebruik te maken van deze HTML-bronmodus, mits de gebruiker beschikt over een basis kennis van HTML opmaak.

Beperkingen

  • Een item aanmaken of bewerken is alleen mogelijk door personen die daartoe de benodigde rechten hebben;
  • Er zijn situaties bekend waarin de combinatie OS en browser (bijvoorbeeld Windows 7, 64 bits en IE9) verhindert dat het invoegen van speciale symbolen mogelijk is. Kies in dat soort situaties voor een alternatieve invoer of voor een alternatieve browser.
  • Er is een fysieke grens aan de hoeveelheid informatie die in een item opgeslagen kan worden. Deze is echter vooralsnog onbekend.

Share

Leave a Reply