Video toevoegen via html-code

Als je videomateriaal wilt toevoegen, bijvoorbeeld een Weblecture (voor een YouTube video via mashups: zie item “Youtube filmpje toevoegen”), en je wilt een video op een andere manier toevoegen dan via de ingebouwde zoekresultaten op Blackboard, dan kan dit via het zogenaamde “embedden” via html-code.

Wat is het?

Videomateriaal toevoegen aan een artikel door middel van een mashup kan via de methode omschreven in “Youtube filmpje toevoegen”. De site van YouTube en andere sites met videomateriaal, als Academia of Vimeo, bieden echter ook een mogelijkheid om zelf een stukje code te genereren die dan op iedere website die HTML ondersteunt geplakt en weergegeven kan worden. Hiermee heb je net iets meer controle over bepaalde aspecten van de video. Onderstaande werkwijze werkt dan ook vergelijkbaar voor het invoegen van codering voor het weergeven van Weblecture-videomateriaal.

Hoe te gebruiken?

Om te beschrijven hoe dit werkt gebruiken we YouTube als voorbeeld, maar dit werkt vergelijkbaar op andere sites op dezelfde manier.

Het grootste gedeelte van deze actie zal verlopen via de website van YouTube zelf.

 1. Open de teksteditor via het aanmaken of wijzigen van een item;
 2. Boven tekstbewerker-csshtmlhet witte tekstveld staat de takenbalk. Klik op de onderste rij op het tweede icoontje van rechts.  Dit icoontje bevat de tekst “HTML” en als je hier even op blijft staan met de cursor zal de tekst “Weergave HTML-modus” even verschijnen. Het typegedeelte zal nu veranderen van kleur, namelijk geel. Het is nu mogelijk om HTML-code in te voeren;
 3. Ga naar de site van YouTube en zoek de video die je wilt toevoegen;
 4. Onder
  De benodigde youtube knoppen

  De Youtube knoppen die gebruikt worden om html-code te kopiëren

  de video staat een knop “Delen” (“Share” als je Engels als taal hebt ingesteld). Klik hierop;

 5. Nu verschijnt er ook een knop “Insluiten” (“Embed”), klik hierop;
 6. Er verschijnen nu een tekstveld met code erin die automatisch geselecteerd is, 4 checkboxen waarvan de eerste automatisch geselecteerd is, en een gedeelte waar je de afmetingen van de video kunt aanpassen;
 7. Als je bepaalde eigenschappen van de video wilt aanpassen, kun je de checkboxes aan- of uitvinken. Achter 3 van de checkboxes staat een vraagtekentje; hier kun je op klikken als je meer uitleg wilt over het desbetreffende item;
 8. Onder de checkboxes staat een sectie waar je de grootte van je video kunt aanpassen. Klik op een van de vooraf ingestelde afmetingen, of vul aan de rechterkant bij “Aangepast” (“Custom”) zelf een breedte en een hoogte in;
 9. Kopieer nu de code die in het tekstvak staat en plak deze in de Blackboard tekst-editor (die als het goed is nu nog steeds op HTML-bronmodus staat);
 10. Klik nogmaals op het “HTML-bronmodus in-/uitschakelen” icoontje om terug te gaan naar de normale tekstinvoer-modus. Je ziet nu de video tussen de tekst staat en je kan vanaf nu boven en onder de video tekst typen.

Beperkingen

 • Het is het makkelijkst om een van de vooraf ingestelde waardes te pakken voor grootte van de video. Als je aangepaste waardes gaat gebruiken, dan zal vanaf een te grote waarde voor de breedte of hoogte de video niet fatsoenlijk worden weergegeven;
 • Als YouTube zijn website aanpast en/of vernieuwt (wat eens in de zoveel tijd gebeurt), zullen enkele of meerdere aspecten van deze post niet meer helemaal of helemaal niet meer kloppen.
Share

One thought on “Video toevoegen via html-code

 1. Pingback: » PlayPosit

Leave a Reply